sobota 20. července 2013

Příběh o mrkvi, vejci a čajových lístcích - Zamyšlení na týden...



V jedné ruské krajině je známa legenda o rolníkovi, který vyhledal ve své vesnici mudrce, aby si mu postěžoval, jak se mu nic nedaří.

Nevěděl, jak má všechno dále zvládat. Byl znechucen věčnými nesváry a hádkami. Pokaždé, když vyřešil jeden problém, okamžitě se objevil nový a pak další a další.

Mudrc ho požádal, aby šel k jezeru a přinesl vědro vody. Pak rozlil vodu do třech hrnců a každý pověsil nad ohniště. Zanedlouho začala voda vřít. Do prvního hrnce dal svazek mrkve, do druhého několik vajec a do posledního hrst čajových lístků. Mudrc nechal všechno vařit několik minut a pak svěsil všechny hrnce. Vybral mrkev a položil ji do jedné misky, vejce do druhé a čaj nalil do třetí.

Pak se obrátil k rolníkovi a zeptal se ho: „Pověz, co vidíš?“

„Mrkev, vejce a čaj,“ odpověděl rolník.

Mudrc mu přikázal: „Vezmi mrkev a pověz, co cítíš.“

Rolník vzal mrkev a odpověděl: „Mrkev je měkká.“

Pak mu mudrc řekl, aby rozbil jedno vejce. Rolník oloupal vejce a zjistil, že je uvnitř tvrdé. Nakonec mu mudrc přikázal odpít z čaje. Rolník se usmál, když ucítil nádhernou vůni a aroma čaje.

Pak se zeptal mudrce. „Co to má znamenat?“

Mudrc mu vysvětlil, že každá z těchto tří věcí byla vystavena stejnému protivníku - vroucí vodě. Každá reagovala jinak. Mrkev byla před uvařením tvrdá a křehká, ale po uvaření se stala měkkou a jemnou. Syrové vejce bylo křehké, skořápka chránila jeho měkké nitro, ale ve vroucí vodě ztvrdlo. Čajové lístky se ovšem zachovaly poněkud zvláštně. Když je mudrc vhodil do vroucí vody, změnily barvu.

„Jak se zachováš ty rolníku? Když ti protivník zaklepe na dveře, jak budeš reagovat? Jako mrkev, vejce nebo čajový lístek?“ zeptal se mudrc.

Podobné je to i s lidmi: někteří, jež se zdají jako silní, tvrdí, či že něco vydrží a jen tak něco je nerozhází, ovšem při konfrontaci s problémem „změknou“ a stanou se slabými, neschopnými se problému postavit čelem.

Ti, kteří se nám mohou zdát citliví a křehcí se takovými opravdu mohou jen zdát. Ve skutečnosti to mohou být silní lidé, které jen tak něco nerozhází. Ale tito lidé také mohou zůstat tvrdí takovým způsobem, že problém neřeší, stojí na místě a tím se nakupují další a další.

Nejlépe jsou na tom asi lidé, kteří se podobají čajovým lístkům. Dokáží se přizpůsobit okolnostem, jako čaj, který v horké vodě změnil barvu a začal vonět. Změnil okolnosti, které problém způsobily.







Zdroj: http://zivavoda-lena.blog.cz
Obrázky: google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)