úterý 26. ledna 2016

Filmové tipy na... leden 2016


Milí čtenáři,

vítám vás u nové rubriky, do níž se mi doufám podaří opravdu pravidelně přispívat. Uvidíme, držte mi palce! ;-) O co půjde? Ve zkratce o to, že bych se kromě hodnocení (a doporučování) převážně knih chtěla věnovat i filmům. Ale ne jen tak ledajakým a rozhodně ne všem. V pravidelné měsíční rubrice „Filmové typy na… daný měsíc“ vám vždy představím 3 NEJ filmy, ty, které mám vážně ráda, zapůsobily na mě, a o nichž si třeba myslím, že nejsou ještě v povědomí diváků tak vyryté jako Pán prstenů :-)

Pokud byste mi pod ně do komentářů chtěli napsat vaše tipy, či názory (pokud jste je již viděli nebo se na ně mrknete) budu jedině ráda ;-)

Tak… to bylo něco na úvod a nyní už k samotným lednovým tipům. Pro leden jsem zabrousila o několik desítek let zpátky a vybrala 3 filmy, z nichž jeden na vás dýchne krásnou vánoční atmosférou (ale Vánoce ještě nejsou tak daleko, takže vám to snad vadit nebude) a zbylé dva se do povánočního - lednového období hodí skvěle.




Život je krásný / It's a Wonderfull Life

Správná dívka / Thoroughly Modern Millie

Pan Smith přichází / Mr. Smith goes to Washington












Život je krásný

Trochu z děje...

Děj filmu začíná v dramatické chvíli - hlavní hrdina George Bailey se chystá na Štědrý večer spáchat sebevraždu, protože už nemůže dál… Jeho rodina ani přátelé ho nemohou najít, a tak dělají to jediné, co v této chvíli mohou: modlí se za něj. A přesouváme se o kousek výš - do Nebe. Zde jsou modlitby tolika lidí vyslyšeny a Pán Bůh se svatým Josefem předají Georgovu záchranu na starost andělu Clarenceovi. Ten svůj úkol chce vzít velmi zodpovědně, protože pokud se mu podaří George zachránit, získá zpátky svá andělská křídla. Aby však mohl Georgovi opravdu účinně pomoci, musí Clarence udělat nezbytnou věc - musí ho dobře poznat. A tak se spolu s Clarencem začínáme seznamovat s Georgem Baileym od doby, kdy byl ještě chlapec a měl velké plány, chtěl procestovat svět, postavit úžasné budovy a zažít vše, co život nabízí…

Na co se těšit

Tento film je velmi oblíbený a v USA patří k tradičním vánočním filmů - stará zlatá léta Hollywoodu a navíc od jednoho z nejlepších režisérů Franka Capry. Ve filmu se můžete těšit na strhující dojemný a kouzelný příběh, který vám na tvář přidá určitě smích a možná i slzy. Hlavním tahounem příběhu je James Stewart (charismatický herec hrající George Baileyho), který byl pro tuto roli jako stvořený. Na své si přijdou také romantici, protože jak už to tak bývá, hlavnímu hrdinovi se do cesty připlete sousedka Mary, kterou hraje okouzlující Donna Reed. Nebude chybět ani hlavní záporák pan Potter, který vám možná přivodí skřípění zubů.

Život je krásný je příběhem o obyčejných lidech a o tom, že život každého člověka, ať by byl ve společnosti „velkých pánů“ sebemenší, má neskutečně velkou hodnotu. Je to také příběh o tom, že vše dobré co děláme, má v soukolí celého dějiště (života našeho i ostatních) nezastupitelné místo, i když to tak někdy třeba nemusí vypadat…

Film jsem o těchto Vánocích viděla již po třetí a nemůžu se dočkat, až si ho o příštích Vánocích (nebo i dřív) pustím znovu ;-)

A skvělou zprávou je, že byl tento film převeden do kolorované verze! Krása ;-)



Celkové hodnocení: 100 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ







Správná dívka

Trochu z děje...

Na začátku se s námi písní seznámí hlavní hrdinka Millie, která se chystá změnit svůj život a být nezávislou ženou. To také hned udělá: změní účes, šaty a styl oblékání. Vzápětí potkává rozkošnou slečnu Dorothy. Ta se chystá ubytovat ve stejném hotelu pro mladé dívky jako Millie a obě se spřátelí. Hotel vede paní Meersová - na první pohled velmi příjemná a milá dáma, ale pod maskou úsměvů se skrývá zákeřná babice. Velmi nenápadně totiž od každé nové podnájemnice zjistí, zda má rodinu nebo známé. Pokud ano (jako Millie), je vše v pořádku a nic netušící nájemnice unikla hrůznému osudu. Ovšem pokud daná slečna - jako třeba právě slečna Dorothy, nemá na světě živou duši, neboť je sirotek, začíná ji paní Meersová zatahovat do svých sítí obchodnice s bílým masem… Kromě toho, slečna Dorothy, jak se posléze ukáže, také skrývá tajemství…

Na co se těšit

Rozhodně se neděste, tento film se nese v duchu muzikálové komedie, takže nic nevhodného ;-)  Správná dívka je milý film s pěknými a chytlavými písněmi a tanečními čísly. V hlavní roli Millie se objevuje oblíbená a známá Julie Andrews. Těšit se můžete na rozličné kostýmy, humorné situace, nadsázky a (na tehdejší dobu) opravdu povedené triky. Zapomenout rovněž nesmím na skvělou hudbu, kterou budete mít tendence pouštět si znovu ;-)



Celkové hodnocení: 85 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ








Pan Smith přichází

Trochu z děje...

Washington - stala se pohroma! Jeden z lehce ovlivnitelných senátorů nečekaně zemřel a blíží se hlasování o důležitém dodatku zákona. To vůbec nehraje do karet všivému muži v pozadí politických intrik - Jimu Taylorovi. Spolu s dalšími svými kumpány na vysokých postech proto musí rychle sehnat nového senátora (opět lehce ovlivnitelného), aby jejich nekalým plánům nedělal nikdo problémy. Jenže koho mají vybrat? S nečekaným řešením přijdou děti jednoho z kumpánů. Nadšeně navrhnou na post senátora vůdce zálesáků: čestného a zásadového Jeffersona Smitha - vzor každého mladého zálesáka a zálesačky. Hlavouni to zváží a nakonec si uvědomí, že to je geniální nápad! Copak by takový prosťáček mohl během pár týdnů (než bude odhlasováno) pochopit složitý politický systém včetně prosazování zákonů, schvalování dodatků a tak dále? Jenže by neměli říkat hop, dokud nepřeskočí, protože, vážení… Jefferson Smith přijede do Washingtonu!

Na co se těšit

V tomto filmu opět září James Stewart hrající poctivého občana a senátora Jeffersona Smitha. Dále pak Jean Arthur jako zkušená sekretářka Saundersová, která už dobře ví, jak to v politice chodí.

Pan Smith přichází je úžasným příběhem o boji poctivého člověka, snažícího se porazit zkorumpované politiky a vládní úředníky včetně nepoctivých lidí. Kromě toho je velmi vlastenecký (pro americké občany). Nicméně (nehledě na všechny řeči některých proti USA) si myslím, že je úžasné, pokud má člověk hluboce zakořeněnou lásku k vlasti, ví, kam patří a kam chce směřovat. Nechápu názory lidí, kteří o podobných filmech tvrdí, že jsou plné klišé a patosu. Nebylo by snad lepší, pokud bychom se raději zamysleli nad touhou následovat ušlechtilé ideály namísto řečnění, že dnes je doba jinde a podobné řeči jsou už přežitek? A kde je doba jinde? Je na lepším místě, než byla? V něčem určitě, ale v tom podstatném?

Pan Smith přichází je také z díly legendárního režiséra Franka Capry, a jak už psalo několik diváků na CSFD.cz, dokázal v tomto snímku zachytit pravou povahu vlastenectví a lidské poctivosti ve své nejupřímnější podobě. Navíc moje mamka (mezi námi VELMI náročný divák) si tento film zamilovala zhruba po 15ti minutách ;-)

A ještě zajímavost na závěr: pokud jste viděli Pravou blondýnku 2, tak ve scéně, kdy Ellie mluví se svým budoucím manželem a připravuje se na svůj výstup v Senátu, sleduje právě tento film. Ptá se v něm, zda hlavního hrdinu nehraje Sean Connery - no, a vy už teď moc dobře víte, že ho hraje skvělý James Stewart :-)



Celkové hodnocení: 100 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY - z důvodů alespoň hrubého chápání politiky

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ





Tak, to je pro leden vše. Třeba vás něco zaujalo a nebo taky ne. Každopádně zkuste na něco mrknout a pak si budete moci být jistí ;-) Zatím se loučím a další článek z této rubriky můžete očekávat v únoru!




Obrázky: google.com

2 komentáře:

  1. Jéé, Veru, to je skvělý nápad :). Všechny tři filmy znám, ale ještě jsem ani jeden neviděla, teď ale na ně (v rámci prokrastinace, jak jinak :D ) určitě mrknu ;).

    OdpovědětVymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)