sobota 20. února 2016

Filmové tipy na... únor 2016


Měsíc se s měsícem sešel a jsem tu s 2. článkem, kterým bych vás chtěla nalákat / upozornit na další zajímavé filmy, které dle mého názoru stojí za pozornost.

Na únor jsem vybrala 3 snímky, které mají jednoho společného jmenovatele. Navíc pokud se na ně podíváte přesně v tom pořadí, v jakém jsou zde uvedeny, získáte poměrně ucelený pohled na období, v nichž se tento jmenovatel vyskytoval. A kdo že jím je? Jedna z výrazných osobností lidských dějin, americké historie a bezesporu jeden z nejlepších amerických prezidentů vůbec - Abraham Lincoln. Upozorňuji, že všechny 3 filmy jsou natočeny dle skutečných událostí.

















Young Mr. Lincoln

Trochu z děje

Film nás zavádí do doby, v níž se tehdy ještě neznámý a mladý Abraham Lincoln rozhoduje, co bude dělat se svým životem. Táhne ho to k právničině, pro kterou se nakonec rozhodne, ačkoliv si uvědomuje, že si vybral jedno z nejtěžších a současně nejzodpovědnějších povolání. Mnoho času proto tráví zahloubán do knih a vlastních myšlenek, hnán touhou věcem i lidem rozumět, přicházet jim na kloub a být tak skutečně spořádaným člověkem i pracujícím občanem.

Náročnost svého povolání odhaluje plnou měrou nedlouho poté, co začíná provozovat právnickou praxi. Je totiž postaven před nejtěžší případ, s jakým se dosud setkal. Má obhajovat 2 muže - bratry, kteří jsou obvinění z vraždy. Případ je velmi složitý proto, že oba dva tvrdošíjně prohlašují: „Vrahem jsem já!“ Vraždě byla přítomna i jejich matka, ale ta odmítá prozradit, kdo z jejích synů vraždu skutečně spáchal - a ačkoliv soud naléhá, jedině Lincoln si uvědomuje, že nutit matku vydat takové svědectví je nanejvýš kruté a ohavné. Jak ale vyřešit takhle složitý případ? Jak zjistit, kdo vraždu skutečně spáchal, když obžaloba má na své straně „důkazy“ i kupu dalších svědků?


Na co se těšit

Děj tohoto filmu plyne velmi svižně. Jak k němu sednete, doslova vás pohltí a nepustí, dokud se na něj nedodíváte. A ačkoliv se nejedná o hollywoodský velkofilm, jeho celkové vyznění to nijak neumenšuje. Těšit se proto můžete na neotřelý příběh ze soudní síně, na tehdejší dobu velmi dobře připravené interiéry i exteriéry a maximálně uvěřitelně ztvárněné role.

Největším tahounem je samozřejmě A. Lincoln v podání charismatického a znamenitého Henryho Fondy. Myslím, že po chvilce sledování si snad každý divák musí uvědomit, že tato role mu padla jako ulitá. Jeho projev dodává celému snímku na vážnosti, ale i velké míře humoru, protože i ten k Abrahamu Lincolnovi neodmyslitelně patřil. Myslím, že skvělým důkazem je scéna před vězením, v níž se Lincoln postaví rozbouřenému davu, snažícímu se dostat spravedlnost do vlastních rukou… Mimořádně silná scéna.

Young Mr. Lincoln je ve své podstatě filmem velmi obyčejným ale neskutečně silným díky svému obsahu a poselství, které se nám snaží sdělit. A je opravdu škoda, že jej na CSFD má ohodnoceno POUHÝCH 75 diváků.

Pokud chcete velikána Abrahama Lincolna poznat za jeho „mladých let“, máte rádi soudní dramata a silné příběhy natočené „obyčejně neobyčejně“, pak je tento film přesně pro vás.



Celkové hodnocení: 100 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
DRAMA A NAPĚTÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ










Lincoln

Trochu z děje

Zatímco film Young Mr. Lincoln nás seznámí s Abrahamem Lincolnem stojícím prakticky na počátku své životní cesty, zde se s ním setkáváme jako se zralým mužem několik měsíců před jeho násilnou smrtí.

Film sleduje jedny z nejtěžších dnů v jeho životě. Amerikou zmítá strašná válka a v kongresu se prezident se svými pomocníky chystá prosadit schválení 13. dodatku Ústavy, který má zrušit otroctví. Jenže vše nasvědčuje tomu, že není možné dosáhnout míru spolu se schválením tohoto dodatku. Lincoln ale chce dokázat nemožné - chce pro svou zemi oboje, protože ví, že přesně to potřebuje. Ví, že může ukončit válku, ví, že to může udělat prakticky hned, ale přesto učiní rozhodnutí, o němž ví, že bude stát mnoho a mnoho dalších lidských životů… Odloží ukončení války a se svými spolupracovníky neochvějně a chytře (svým nezaměnitelným stylem) bojuje za prosazení 13. dodatku, aby tak zachránil miliony žijících a miliony dalších, kteří se mají narodit od jednoho z nejhorších osudů, který může člověka postihnout - otroctví.

Na co se těšit

Řekněme si to narovinu - sledovat tento film není vůbec snadné. Ne kvůli drastickým scénám, ale kvůli těm politickým. Pokud nemáte větší povědomí o politické sféře, pravidlech prosazování zákonů a využívání různých „kliček“ na pozadí fungování státních systémů, pak se asi bude orientovat jako já - jinými slovy: problematicky. Přiznávám, že více jak polovině scén týkajících se politických debat, jsem nerozuměla. A kupodivu mě to od sledování neodradilo. Až příliš mě zaujala postava Abrahama Lincolna a způsob vyprávění příběhu očima Stevena Spielberga, který tento film natočil. Umožnil nám tak vidět tohoto muže nejen v roli politika, ale i otce a manžela - zodpovědného na všech frontách a jednajícího podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Geniálně ho při tom ztvárnil Daniel Day-Lewis, který za tuto roli získal několik cen: New York Film Critics Circle, BAFTA, Zlatý Globus a rovněž i nejvyšší filmovou cenu - Oscara. Bylo neuvěřitelné ho v této roli sledovat! Spíše jsem měla pocit, jako bych se dívala na samotného A. Lincolna a ne na film o něm.

Rovněž nelze nezmínit skvělý výkon Sally Field (mohli jste ji vidět také např. ve snímku Bez dcerky neodejdu) hrající Lincolnovu manželku Mary Todd. Dále pak Josepha Gordon-Levitta (Muž na laně) představujícího Lincolnova syna, toužícího sloužit své vlasti v řadách vojáků.

Myslím, že možná jedním z důvodů, proč je tento film natočen s množstvím scén (na první pohled nudných) zabývajících se politickými debatami, je ten, že nám S. Spielberg chtěl ukázat, že bitvy se neodehrávaly (a neodehrávají) pouze na bojištích. Snaží se nám ukázat, že mnoho a mnoho bitev se odehrávalo v zasedacích místnostech, kde místo kulek a střelného prachu bylo zapotřebí pevných myšlenek, nebojácnosti a víry přesvědčení při jejich prosazování, snaha nevzdávat se, ačkoliv se TOLIK lidí staví proti a staví své názory na špatných základech. A také možná režisér a scénáristé chtěli, aby u tohoto filmu lidé přemýšleli a třeba se rozhodli něco z historie či politiky nastudovat, nebo o nich přinejmenším více uvažovat…

Ať už se tedy v politice vyznáte či ne, film vám doporučuji všemi deseti. Zkuste se chytit základní osnovy - Lincoln a jeho společníci chtějí prosadit 13. dodatek Ústavy o zrušení otroctví, čímž na sebe prezident bere přetěžké břemeno vyplývající z odložení ukončení války. Pak můžete sledovat nelehké kroky ke splnění tohoto cíle. A věřte mi, že na konci budete asi stejně zasaženi jako já…

Už jsem tento film viděla 2x a vím jistě, že to není konečné číslo.



Celkové hodnocení: 100 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
DRAMA A NAPĚTÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ










Konspirátor

Trochu z děje

Ocitáme se krátce po zavraždění Abrahama Lincolna. Amerika je zděšena a povolané složky okamžitě uspořádají hon na viníky. Do vězení je nakonec uvrženo 7 mužů a 1 žena. Má proběhnout krátký a jasný soudní proces s ještě jasnějším výsledkem - tresty smrti pro všechny. Obhajoby uvězněné ženy - Mary Surratt se má chopit mladý právník a válečný hrdina, bojovník za Unii Frederick Aiken.

Aiken se tomuto úkolu nejprve zuby nehty brání, protože ani na okamžik nepochybuje o vinně všech zatčených mužů a stejně tak je přesvědčen, že i Mary napomáhala vrahům prezidenta. Nicméně nakonec podléhá přesvědčení ze strany svého nadřízeného, a ač stále nerad, obhajoby Mary Surratt se ujímá.

Počáteční averzi vůči této ženě a chladný právnický přístup je však pozvolna nucen měnit. Nejen proto, že je překvapen chováním Mary a rozhovory s ní, ale i proto, že na povrch vyplouvají důvodné pochybnosti a důkazy. Začíná také vidět to, čeho si zatím nevšiml: americký lid a jeho vůdci potřebují obětní beránky…

Na co se těšit

Pokud jste o tomto filmu dosud neslyšeli a zaujal vás, důrazně vám doporučuji, abyste si o něm nezjišťovali více informací. Můžete totiž narazit na zásadní spoilery, které by vám požitek z celého tohoto snímku mohly pokazit. Mě tento film v první řadě zaujal tím, že se týkal soudního procesu. Opravdu mám ráda filmy ze soudní síně. To mi stačilo a více jsem nevěděla - což se ukázalo, že je dobře.

V tomto filmu se můžete těšit na herecký koncert, který má na svědomí James McAvoy hrající roli mladého právníka F. Aikena a Robin Wright jako Mary Surratt. Robin Wright si určitě všichni pamatujete z legendárního pohádkového příběhu Princezna nevěsta.

Konspirátor je silným dramatem a neobyčejným pravdivým příběhem, který ve vás bude vyvolávat otázky týkající se ospravedlnitelnosti trestu smrti. Při jeho sledování bude zajisté uvažovat o tom, kdo skutečně byl na vině a jakou vinu nesou ti, které válka postavila před nelehké volby. Rovněž vám poskytne pohled na situaci těch, kteří se ocitnou v nelibosti mocných a bohatých.

Sledování tohoto filmu mě strhlo během půl hodiny, a pak už jsem ani netušila, od kdy jsem začala zatínat pěsti a skřípat zuby. Někdy málem bušit hlavou do stolu. Do konce jsem neměla tušení a nedovedla odhadnout, jak příběh dopadne a proto jsem všechny strasti, které se Fredericku Aikenovi stavěly do cesty, prožívala velmi silně. Za tento emočně silný prožitek bezpochyby mohl herecký um Jamese McAvoye, který tuto roli ztvárnil nezapomenutelným živelným způsobem. Od pohrdání a ledovosti až po zarputilost s jakou se pustil do právnického boje.

Ve vedlejší roli snoubenky F. Aikena se objevuje oblíbená a známá Alexis Bledel (Gilmorova děvčata).

Pokud máte rádi filmy s náročnými soudními procesy, silnými lidskými příběhy a naprosto nečekaným koncem, je Konspirátor opět tím pravým právě pro vás.


Celkové hodnocení: 100 %

FILM PRO CELOU RODINU
FILM PRO STARŠÍ DIVÁKY

ROMANTIKA
AKCE A DOBRODRUŽSTVÍ
DRAMA A NAPĚTÍ
HUMOR
NÁMĚTY K ZAMYŠLENÍ







Tak, to je pro únor vše a u filmových tipů se uvidíme zase v březnu ;-)






Obrázky: google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)