neděle 19. března 2017

Láska mezi písmenky & Všechno, úplně všechno - Recenze na knihy


Další do rubriky mini-recenzí. Tentokrát na 2. díl série Mezi řádky od Jodi Picoult a Samanthy van Leer - Láska mezi řádky. Nenechte se prosím mýlit, 1. díl této série u nás vyjde teprve letos. A debut od slibné autorky Nicoly Yoon - Všechno, úplně všechno.












Láska mezi písmenky

Série: Mezi řádky 2 (2 of 2)
Originální název:
Off the Page
Autorky: Jodi Picoult, Samantha van Leer

Český překlad: Miroslava Mrázová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015, v ČR 2016
Počet stran: 347




Anotace:

Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu?

Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejným klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje. 








Můj názor:

Tato kniha mě zaujala svou anotací, protože kterou čtenářku by něco podobného dříve či později nenapadlo :D A ne jednou!

To, jak autorky (matka s dcerou) pojaly celý koncept příběhu a světa, který vytvořily, bylo prostě GENIÁLNÍ. Ta myšlenka mě skutečně nadchla! Otevřete knihu, postavy ožijí a „hrají“ svou roli, ale ve skutečnosti, když je knížka zavřená, jsou všichni přátelé a dokonce přemýšlí o svých čtenářích a s některými i mluví! No prostě kouzelné! Ach! :-)

Hned vzápětí, co jsem po knize sáhla, mě přepadlo rozčarování z toho, že se jedná o 2. díl série Mezi řádky, zatímco ten první u nás vydají teprve letos v létě! No řekněte mi, co tím nakladatelství sledovalo???!!! K vzteku!

Ale ohlédnu-li od tohoto, pak se mi příběh Olivera a Delilah skutečně velmi líbil a užila jsem si ho. Autorky si pro knihu vybraly ich formu vyprávění z pohledů hned 3 hlavních postav: prince z pohádky - Olivera, Delilah a Edgara, který si v pohádkové knížce s Oliverem vyměnil místo.

Co se mi na všech (nejen hlavních) postavách líbilo, tak to, že v podstatě všechny byly fajn, uvěřitelně napsané a milé. Sice se našlo pár otrap, ale kde nejsou, že?

Oliverova postava byla skvělá tím, že se i ve skutečném světě choval stejně galantně jako pravý pohádkový princ. Delilah byla milá a ve spoustě věcí jsem se v ní našla (ano, hádáte správě - především co se týče knih). Edgar byl celkem zajímavý (hodný syn) a myslím, že se k sobě s Jules perfektně hodili. Proto mě tak moc na konci mrzelo, že jim to nevyšlo. I když důvody pro to byly samozřejmě nesporné. Autorky asi chtěly zachovat zdání reálnosti příběhu, aby nespadl do totálního klišé. No, ale i tak mi to bylo líto :-(

Příběh se velmi dobře a rychle četl. Kromě pohádkové sféry jsme se pohybovali i ve skutečném světě, který byl podán vskutku velmi realisticky - nevyhnuli jsme se smrti jedné z postav, ani vážné nemoci postavy další. Celý děj Lásky mezi řádky se v podstatě točí kolem Olivera a Delilah, a jejich radostí i strastí, které zažívají v našem světě a také snahy zachránit Edgarovu maminku před jistou smrtí.

Na knize jsem rovněž ocenila tu pohodu, která z ní vyzařovala. A samozřejmě nechyběl tolik potřebný humor. Opravdu jsem často vyprskla smíchy, zvlášť když jsem si do důsledků uvědomila celý rozsah dané situace nebo hlášky :D Nedočkáte se tady žádného padoucha v pravém smyslu slova, nikdo nebude hrdinům usilovat o život, či se jim za každou cenu snažit zničit štěstí, které mají. Ne, budou čelit prosté realitě života mezi a vně stránek. Právem lze proto tuto knihu označit jako odpočinkovou a milou.

Jedna moje část sice po dočtení brblala, že to mohlo být více dramatické a dobrodružné, ovšem jiná má část si ten „klidně“ plynoucí děj vskutku vychutnávala.

Rovněž se mi velmi líbily obrázky pod kapitolami, které vyprávěli Oliver nebo Delilah. A samozřejmě obrázková příloha na konci. Vážně moc pěkné! Klidně takto mohli udělat ilustrace do celé knihy. I když je jasné, že by se tím zase prodražila… Ach jo.

Také ony krátké „úvahy“ mezi některými z kapitol byly skvělé a vypsala jsem si z nich spoustu myšlenek (a některé jsem si opsala celé :D).

A ještě stojí za zmínku krásná a originální obálka. Jsem moc ráda, že CooBoo nechalo tu původní.

Neskutečně se také těším na 1. díl (AGRRR!) a to i přesto, že z něj v tomto díle bylo téměř vše už vyspoilerováno. I tak se nemůžu dočkat, až si přečtu, jak se Oliver s Delilah poprvé setkali, jak z toho musela být Delilah na větvi a jak oba bojovali, aby mohli být spolu. Tak šup šup, ať už je tady léto! :-)



Celkové hodnocení:

«««««

Lásku mezi písmenky doporučuji všem z vás, kteří hledáte nějakou milou a odpočinkovou knihu. Máte-li navíc rádi pohádkové motivy, které se prolínají se skutečným světem, je tato kniha přesně pro vás. Nečekejte žádný dramatický děj, ale příběh, u kterého si odpočinete s milými a sympatickými postavami. A na konci se (možná stejně jako já) budete těšit na 1. díl.











Všechno, úplně všechno

Originální název:
Everything, Everything
Autorka: Nicola Yoon

Český překlad: Vanda Senko Ohisková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015, v ČR 2015
Počet stran: 291






Anotace:

Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala.

Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace.

Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Carla. Ale pak se jednoho dne u vedlejšího domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval.






Můj názor:

K této knize mě pro změnu přivedl filmový trailer. A i když v něm pravděpodobně bylo více, než by budoucí čtenář nutně potřeboval vidět / vědět, přesto mě zaujal tak, že jsem hned šla na stránky knihovny a knihu si rezervovala.

Autorka si pro vyprávění svého příběhu zvolila ich formu z pohledu hlavní hrdinky Maddy. Kromě toho je ale celá kniha protknutá spoustami a spoustami obrázků, grafů, tabulek, mailové konverzace, výňatky z Maddyina slovníku a tak dále. Forma knihy je díky tomu velmi příjemná, zábavná, barvitá a neotřelá. Navíc stránky letí neuvěřitelnou rychlostí a vy se ani nenadějete a budete v polovině.

Maddy jako hlavní hrdinka příběhu byla fajn vypravěčka. Upřímná, vtipná a milá. Líbilo se mi, jak se snažila na všechno jít „vědecky“. Rozbor polibku - á la návod hodný jaderných fyziků byla jedna z věcí, díky nimž jsem u knihy lehla smíchy :D Roztomilé! Musela jsem taky obdivovat její odvahu, když doopravdy vyšla ze své bílé klece a utekla s Ollym z domu. Opravdu nevím, zda bych to na jejím místě udělala… Těžko říct. Do kůže této hrdinky a s touto nemocí se nedá tak snadno vcítit. Trochu jsem si při tom vzpomněla na Lociku, ale… ta aspoň neriskovala, že z pobytu venku zemře. Hm.

Olly byl… Olly. Maddyin zajímavý protějšek. Trochu praštěný, milý, vtipný, starostlivý a rozhodně svůj. Po dočtení mi přišlo, že v příběhu dostal méně prostoru než bych chtěla, zvláště v poslední části knihy.

Oba spolu tvořili originální dvojici, kterou bylo zajímavé sledovat. Zejména počátky jejich vztahu, pozvolné přibližování a oťukávání (oklepávání - jak by řekla Kůstka :D) Nicméně… i přesto přese všechno jsem si je nedovedla nějak více oblíbit. Ačkoliv jsem je oba měla ráda, nepronikli ke mně tak, jako třeba jiné postavy. Možná za to mohl onen rychlý postup děje, ne zcela obšírné vyprávění nebo nevím… Zkrátka mi zde něco chybělo - to něco, díky čemu se mnou určité postavy zůstávají stále.

Když jsem Všechno, úplně všechno začala číst, měla jsem určitou představu, jakým směrem by se děj mohl ubírat (díky, trailere) i jak dopadne. Do ¾ příběhu vše probíhalo dle očekávání a pak… BUM! Změna! A já uvažovala znovu a napadlo mě ještě další možné řešení a… BINGO! Trefa. Ale i přesto, že jsem konec uhodla s děsivou přesností, požitek z četby mi to nepokazilo.

Děj ubíhal opravdu velmi rychle, protože autorka se zastavovala jen u těch částí, kde se něco dít muselo - všechnu okolní omáčku jakoby propustila sítem a do knihy dala jen to důležité. Což bylo na jednu stranu dobře, ale na druhou… mi to po dočtení přišlo jako jednohubka, a já bych tak ocenila předkrm, polévku, hlavní chod i dezert. Chm. To ale nic nemění na faktu, že se mi příběh moc líbil a vřele ho budu doporučovat dál.

Mimochodem - já byla tak ráda, že jsem to uhodla! Tenhle konec byl totiž mnohem lepší než mé očekávání. Uff. Asi chápete, že jsem čekala další Hvězdy nám nepřály, ale hodná autorka se nad námi slitovala :-)

Co se týče obálky - není úplně špatná, ale (raději si to dál nečtěte, pokud si nechcete zkazit dojem) mě zkrátka na první pohled připomínala ilustrace s průřezy svalů nebo buněk či orgánů z knih anatomie a fyziologie :D Tady vidíte, co s člověkem provede zdravotnické studium :D

A díky této knize si zase člověk může uvědomit, že zdánlivě tak obyčejné věci jako to, že se můžeme kdykoliv jít projít ven, dát si, na co máme chuť nebo někoho políbit, nejsou zase tak „obyčejné“ a samozřejmé. Zkrátka díky Všechno, úplně všechno můžete objevit další důvod, za co všechno být v životě vděční…

Na film se šíleně těším a pevně doufám, že se jim povede na stříbrné plátno tento příběh převést důstojně.

Trailer na film naleznete po levé straně blogu. Ale pozor! - prozrazuje opravdu hodně, takže ho sledujte na vlastní nebezpečí!




Celkové hodnocení:

«««««


Všechno, úplně všechno je pěkná, originální a velmi rychle ubíhající kniha, která vás vtáhne do děje a až do svého nevšedního konce nepustí. Doporučila bych ji všem romantikům, kteří si rádi přečtou příběh o lásce, jíž brání horší nepřítel než v Romeovi a Julii. A vy si můžete položit otázku, zda hvězdy nakonec budou či nebudou Maddy a Ollymu nakloněny…






Obrázky: google.com, pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)